Jacht op konijnen van de baan; SP vreest voor andere soorten

Foto: Publicdomainpictures.net

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof verbiedt het komende jachtseizoen 2022 / 2023 overal in het land de jacht op konijnen. Daarnaast wordt ook de jacht op de haas niet geopend in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht, vanwege de dalende populaties.

Met een ondertekening van de regeling en publicatie in de Staatscourant is de regeling nu definitief. Samen met de wilde eend, fazant en houtduif staan het konijn en de haas op de zogenoemde wildlijst. Komend seizoen kan nog wel op die laatste drie soorten gejaagd worden. Daarvoor moet er eerst meer inzicht komen in de situatie op provinciaal niveau. De minister heeft het besluit over konijnen en hazen genomen na een internetconsultatie die veel reacties opleverde.

Minder dieren

Jacht is niet de hoofdoorzaak van de achteruitgang van de soorten op de wildlijst. De belangrijkste oorzaken zijn habitatverlies, afgenomen kwaliteit van het leefgebied en het effect van predatoren. Dit komt onder andere door intensivering en schaalvergroting van de landbouw, veranderingen in het landschap en door landbouwmachines. Terreinbeheer en adviezen over maaien helpen bij het tegengaan van een verdere achteruitgang. Het landelijk sluiten van de jacht op soorten van de wildlijst kan een grote impact hebben op faunabeheer, schadebestrijding en natuurbeheer. Daarom wil de minister een gebiedsgerichte aanpak, waarbij de jacht op een bepaalde soort alleen wordt geopend in die gebieden waar het goed gaat met deze soort.

Ganzen

Het ministerie overlegt de komende tijd met provincies en belangenorganisaties over vervolgstappen, zoals het op provinciaal niveau bepalen van de populatiestatus van de soorten van de wildlijst en het periodiek bepalen van de staat van instandhouding. Daarnaast wil het ministerie dat daarbij in de toekomst ook de tellingen door wildbeheereenheden worden gebruikt. In Zaanstad heeft de SP vragen gesteld over een andere diersoort in ht buitengebied, de gans. Een raadsmeerderheid wil het vergassen van deze overlast en schade veroorzakers voorkomen, maar de provincie gaat erover en die staat dat toe.

De provincie houdt vooral vast aan het eigen beleid om landbouwschade en dan met name het uitbetalen daarvan te voorkomen. De aangenomen moties in de Zaanse raad zijn daarmee niets waard. Anna de Groot van de SP heeft het college gevraagd hoe de natuur- en landbouworganisaties en de provincie gereageerd hebben op het Zaanse verzoek om een diervriendelijk ganzenbeleid te realiseren in het buitengebied.

Vossen

Daarnaast nam de raad 14 juli een motie van de Partij voor de Dieren en Rosa aan die tot doel heeft om bij het opstellen van het Uitvoeringsprogramma Polder Westzaan (en eventuele volgende fasen) in te zetten op diervriendelijke, niet-dodelijke methoden om weidevogels te beschermen tegen vossen en andere voor hen gevaarlijke dieren. Volgens de Faunabeheereenheid Noord-Holland mag de vos jaarrond overdag worden gevangen en gedood en tijdens het broedseizoen ook ’s nachts. Ook daar wil de SP meer over weten: wat gaat het college met die motie dpen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen