Rioolwateronderzoek naar drugsgebruik duur maar ‘interessant’

Foto: PxHere / CC0 Domaine Public

Het CDA maakt zich zorgen over de normalisering van drugs en wil het liefst de schaalgrootte van het gebruik in Zaanstad blootleggen via rioolwateronderzoek, maar onder andere vanwege de hoge kosten ziet het college daar vooralsnog niets in. Er zijn geen lokale onderzoeken gedaan naar normalisering van drugs, maar het Trimbos-instituut ziet landelijk geen alarmerende ontwikkelingen. Zo’n analyse wordt wel een ‘interessante gedachte’ genoemd.

Normalisering is een veel breder begrip dan meer gebruiken, antwoordt het college op vragen van steunfractielid Nick Hendriks. ‘De aandacht voor het onderwerp drugs in de media draagt ook bij aan normalisering. Bepaalde specifieke groepen zoals jongeren en jongvolwassenen gebruiken de laatste tijd meer partydrugs en vinden het normaler om over drugs te praten dan vroeger. Deze normalisering kent een belangrijk voordeel, namelijk dat er meer kansen zijn voor preventieve interventies. Overigens lijkt het erop dat er in brede zin op dit moment niet meer drugs worden gebruikt, maar minder. De coronapandemie speelt daar vermoedelijk een grote rol in. Aanvullend onderzoek hierover volgt nog.’

 

Hendriks vroeg ook om cijfers over drugscriminaliteit in Zaanstad. De antwoorden gaan over zaken waar de gemeente sinds 2018 bestuurlijk tegen heeft opgetreden. Uit de jaarcijfers over 2020 blijkt onder meer dat er in Zaanstad 3238 hennepplanten werden ontruimd, 21 kilo heroïne, 579.414 MDMA-pillen en twaalf kilo cocaïne werd aangetroffen. Er werden 26 drugspanden gesloten op grond van de Opiumwet en zeventien  keer een last onder dwangsom opgelegd aan straatdealers.

Bijzonder jaar

‘Het jaar 2020 was met de aanwezigheid van Covid-19 een bijzonder jaar, waardoor het niet mogelijk was om alles te doen wat gepland stond,’ laat het college weten. Desondanks was het aantal sluitingen vergelijkbaar met de jaren 2018 en 2019, waarin respectievelijk 31 en 29 drugspanden werden gesloten. Er werden minder hennepplanten ontdekt: in 2018 en 2019 waren dit er respectievelijk 7981 en 4166. In de eerste zes maanden van 2021 sloot Zaanstad dertien drugspanden gesloten, terwijl dat er in steden met een vergelijkbare omvang soms veel meer waren. In Tilburg stopte de teller bij 32 drugspanden, Eindhoven sloot er achttien en Den
Bosch twaalf.

Loktoeristen

In de antwoorden wordt niet ingegaan op de suggestie van Hendriks om loktoeristen in te zetten om drugsdealers en koeriers te pakken en om festivals waarvan bekend is dat er massaal wordt gebruikt geen vergunning meer te verlenen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen