Wormerveer onderaan de lijst wat betreft leefbaarheid

Foto: Google Street View

Wormerveer staat er niet best voor in een rapport van Atlas Research in opdracht van RegioBank. Het dorp staat in een onderzoek naar leefbaarheid op plek 286 van de 289 onderzochte woonplaatsen met 7000 tot 23.000 inwoners. Toch is die nog altijd ‘ruim voldoende’ en de algemene conclusie is: in kleinere plaatsen is het goed toeven.

Bekeken werd hoe de leefbaarheid zich heeft ontwikkeld tussen 2014 en 2020 en voor Wormerveer geldt ‘geen ontwikkling’. Kleinere plaatsen scoren lager op leefbaarheid dan grotere en dat heeft vooral te maken met minder bereikbare voorzieningen, aldus de RegioBank. Dan gaat het om de beschikbaarheid van cultuur, onderwijs en zorg. Kleinere plaatsen zijn echter juist sterk op het gebied van sociale samenhang, woningvoorraad, geringe overlast en hoge veiligheid. Het is voor het eerst dat dit op woonplaats- in plaats van gemeenteniveau is onderzocht.

Zelf zaken oppakken

Oosterbeek bij Arnhem is de meest leefbare kleinere woonplaats van Nederland, gevolgd door Laren en het Noord-Hollandse Bergen. Het Limburgse Vaals staat onderaan de lijst, gevolgd door Delfzijl en Rozenburg. En dan dus Wormerveer. Inwoners kunnen er voor een deel zelf voor zorgen dat voorzieningen beschikbaar blijven. ‘Heel vaak zie ik dat inwoners met succes in staat zijn taken van de overheid over te nemen,’ stelt Bettina Bock, ‘plattelandprofessor’ aan de Universiteit van Wageningen.

Ook bijvoorbeeld de koffiehoek in de buurtsuper is volgens RegioBank-directeur Rein Wispelweij ‘een duurzame verbetering’. Al met al scoorden ook kleinere plaatsen over het algemeen een ‘goed’ op leefbaarheid, maar daar zijn volgens de bank ‘essentiële voorzieningen geleidelijk verdwenen of staan op het punt te verdwijnen’. In Wormerver geldt dat bijvoorbeeld voor de bankfilialen en de bibliotheek. Dat zou negatief uitpakken voor de leefbaarheid. Wat dat betreft is waakzaamheid geboden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen