112

Vijf jaar cel geëist tegen Zaandammer wegens seksuele uitbuiting

Foto: Wikimedia

Er zijn vandaag gevangenisstraffen geëist tegen drie mannen uit Zaandam en Amsterdam die worden verdacht van de seksuele uitbuiting van vijf vrouwen, onder wie een minderjarig meisje, tussen 1 december 2013 tot 7 oktober 2015.

De 37-jarige verdachte uit Amsterdam werd op 7 oktober 2015 opgepakt op verdenking van een mishandeling. Gaandeweg het onderzoek dat daarop volgde ontstond een verdenking van mensenhandel en seksuele uitbuiting, nadat in de telefoon van het slachtoffer foto’s werden aangetroffen van een ander slachtoffer van mensenhandel.

De politie kon dit slachtoffer traceren en herleiden tot een aangifte bij de politie in Arnhem van 1 juli 2015 van mensenhandel tegen 40-jarige man uit Zaandam. In die aangifte kwam ook de strafbare rol van een 36-jarige Amsterdammer aan het licht. Deze twee werden in november 2016 aangehouden.

Machtsmisbruik

In de loop van het onderzoek hebben zich nog drie slachtoffers van het trio gemeld. Volgens de verdachten was er sprake van vrijwillige prostitutie, maar het Openbaar Ministerie is van mening dat de ongelijke verhouding tussen de slachtoffers en de verdachten en de ingezette dwangmiddelen maken dat de vrouwen zich niet aan de exploitatie konden onttrekken.

De officier acht bij alle drie de verdachten seksuele uitbuiting bewezen. De verdiensten uit het sekswerk kwamen ten goede aan de drie mannen en slechts voor een klein deel aan de slachtoffers.

Schadevergoeding

Naast een gevangenisstraf van vijf jaar voor de Zaandammer en de jongste Amsterdammer en een celstraf van vier jaar voor de derde verdachte, wees de officier een vordering van drie slachtoffers toe. Het gaat om bedragen van 34.400, 46.515 en 5750 euro ter vergoeding van afgestane verdiensten.

De uitspraak is over twee weken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen