112

Zeven en tien jaar cel geëist tegen Franse verdachten van poging tot doodslag in Zaandam

Foto: Pixabay

Er is vandaag tegen twee Franse verdachten zeven en tien jaar cel geëist wegens poging tot doodslag op twee mannen uit Zaandam.

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de twee mannen van 22 en 34 jaar op 25 februari vorig jaar in een woning aan de Brandaris geschoten hebben op twee Zaandammers van destijds 51 en 53 jaar. De slachtoffers raakten beiden gewond, maar hebben het overleefd. De twee verdachten vluchtten naar Frankrijk, waar ze werden opgespoord en daarna overgeleverd aan Nederland.

Geen onafhankelijke getuigen

De twee verdachten houden vol dat de slachtoffers zelf hebben geschoten, maar die wijzen op hun beurt in de richting van de Fransen. ‘In dit soort zaken, waarbij enkel de betrokken slachtoffers en verdachten aanwezig zijn geweest, en waarbij iedereen anders heeft verklaard, zal het wettig en overtuigend bewijs in grote mate afhankelijk zijn van de aannemelijkheid van bepaalde verklaringen en de ondersteuning van die verklaring door objectieve feiten en omstandigheden’, zo opende de officier van justitie zijn betoog.

Reconstructie

Hij droeg onder andere rapportages van deskundigen aan met de resultaten van onderzoeken naar bloedsporen en schotrichtingen. Afgelopen mei was er op verzoek van het OM een reconstructie waarbij in de betreffende woning met alle betrokkenen afzonderlijk is nagespeeld wat er volgens hen die bewuste dag is gebeurd. Van de reconstructie zijn filmopnames gemaakt, die door het Nederlands Forensisch Instituut zijn geanalyseerd en vandaag op de zitting werden getoond.

Zo heeft heeft het OM meer duidelijkheid gekregen over de ware toedracht. De officier van justitie meent nu dat het ’extreem veel waarschijnlijker is dat de verdachten met het vuurwapen hebben geschoten, dan de veronderstelling dat de slachtoffers zichzelf met het vuurwapen hebben verwond’.

De rechtbank doet op 8 december uitspraak.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen