112

Assendelver opgepakt voor scam met dure horloges

Foto: Flickr / Hiroto Sugita

De Fiod heeft afgelopen maandag twee mannen van 39 en 31 jaar uit Assendelft en Amsterdam aangehouden op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Ook een 30-jarige vrouw uit Landsmeer is verdachte in het onderzoek.

Er zijn woningen doorzocht in Amsterdam en Landsmeer en daarbij is beslag gelegd op twee auto’s, tienduizenden euro’s, een geldtelmachine en designerschoenen en -tassen. Bij de Douane op Schiphol gingen alarmbellen rinkelen toen een vrouw verschillende keren zeer dure exclusieve horloges de Europese Unie uitvoerde en daarbij telkens forse BTW-betalingen terugvroeg. Nader onderzoek van de Fiod deed vermoeden dat een nicht van de vrouw, de 30-jarige verdachte, deze dure horloges Nederland weer binnen smokkelde.

Werknemer juweliersketen

Deze Lendmeerse heeft een relatie met de 31-jarige Amsterdammer die waarschijnlijk de motor achter de fraude is. Het vermoeden is dat grote, van misdrijf afkomstige geldbedragen op omvangrijke schaal bij juweliers werden geïnvesteerd in vele luxueuze horloges. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de hoofdverdachte contact had met de inwoner van Assendelft, die bij een grote juweliersketen werkt. Met hulp van deze medewerker zouden aankoopbonnen zijn vervalst, waardoor het later mogelijk werd ten onrechte BTW-teruggave te claimen op Schiphol.

Geveinsd werd dat horloges de Unie werden uitgevoerd, maar ze lijken na uitbetaling van de belastingteruggaaf in groten getale toch (weer) in Nederland te zijn beland. Het onderzoek naar deze praktijken staat onder leiding van het arrondissementsparket Noord-Holland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen