112

Zaandammer(s) verdacht van deelname aan mega diefstallen Schiphol

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Een rechercheteam van de Marechaussee heeft de afgelopen maanden zes verdachten afkomstig uit Zaandam, Amsterdam (twee), Volendam, Eindhoven en Haarlemmermeer aangehouden wegens een grote ladingdiefstal op Schiphol. In woningen van de verdachten werd onder andere 30.000 euro aan contant geld gevonden en werden diverse telefoons en gegevensdragers in beslag genomen.

De laatste arrestatie was vorige week, nadat de de Koninklijke Marechausse vorig jaar onderzoeken startte naar twee afzonderlijke diefstallen waarbij diverse ladingen elektronica werden weggenomen uit bedrijven op de luchthaven. Beide ladingen vertegenwoordigen een totale waarde van zo’n negentien miljoen euro. In maart begon een onderzoek naar de diefstal van een lading Apple iPhones met een waarde van zo’n drie miljoen euro. In december volgde een tweede onderzoek naar de diefstal van een lading iPhones met een waarde van maar liefst miljoen euro. Alle smartphones werden gestolen uit een loods van een bedrijf op Schiphol Oost.

Medewerkers bedrijven

In dat laatste onderzoek stuitten de rechercheurs op vijf verdachten uit Zaandam, Amsterdam, Purmerend, Kampen en Hoofddorp.  Tijdens diverse doorzoekingen bij bedrijven in Haarlemmermeer en in Duitsland werden onder meer 9200 gestolen Apple iPhones teruggevonden. Daarnaast namen rechercheurs meerdere goudstaven en 141.000 euro aan contant geld in beslag bij één van de verdachten. Er zijn ook een Audi, diverse telefoons, gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Eén van de arrestanten is verdachte in beide ladingdiefstallen, en op andere punten vertonen de diefstallen eveneens overeenkomsten, aldus de militaire politie. Onder de verdachten drie mensen die werkzaam zijn bij de bedrijven waar de goederen verdwenen.

Reacties