112

Egyptenaar in Zaandam aangehouden wegens mensensmokkel

Foto: Piqsels / CC0 Publiek Domein

De recherche van de Koninlijke Marechaussee heeft gisteren in Zaandam en Amsterdam twee Egyptenaren aangehouden die verdacht worden van het smokkelen van zo’n 50 vluchtelingen van Griekenland naar Italië. De mannen van 27 en 32 jaar deden dat over zee en vroegen vermoedelijk duizenden euro’s per persoon voor hun diensten.

Het duo zit op dit moment vast voor onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. De Marechaussee kwam de mannen op het spoor via een door het tweetal georganiseerde boottocht in oktober, waarmee zo’n 50 personen uit Griekenland gesmokkeld zouden zijn. Dat leidde gisteren tot de twee arrestaties. In het onderzoek wordt onder andere samengewerkt met de Griekse, Albanese en Italiaanse autoriteiten. ‘Vaak zien we tijdens onze grensbewaking incidenten met vreemdelingen die voorzien zijn van valse reisdocumenten en onder mensonterende omstandigheden verstopt zijn achterin vrachtwagens, trailers en soms koelcontainers,’ aldus de Marechaussee.

Levensgevaarlijk

Dat is volgens de politiedienst ‘levensgevaarlijk’: ‘We kennen allemaal de beelden van smokkelincidenten waarbij het fout afliep. Ook de afgelopen weken zijn weer bijzondere smokkelmethoden ontdekt, van vreemdelingen verstopt in dozen in een bestelbusje tot groepen verstopt in trailers in havens. Heel sneu om te zien dat zelfs kinderen soms dagen of weken achterin zo’n trailer hebben moeten schuilen in de hoop naar bijvoorbeeld Engeland te gaan.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen