112

Zaanse woning en garagebox doorzocht in Fiod-onderzoek

Foto: Pixabay

De Fiod heeft gisteren doorzoekingen gedaan in vijf woningen in Koog aan de Zaan, IJmuiden, Utrecht, Amsterdam en Maarssen, een garagebox in Zaandam en twee bedrijfspanden in Nieuwegein en Utrecht in een onderzoek naar grootschalige fraude met omzetbelasting en valsheid in geschrifte.

Een 26-jarige man is aangehouden in Utrecht en drie mannen van 38, 43 en 52 jaar oud zijn eveneens in beeld als verdachten. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst startte het strafrechtelijk onderzoek na een melding van de Belastingdienst. De 26-jarige verdachte is eigenaar van een autobedrijf dat vermoedelijk bij de import van auto’s uit een niet nader genoemd Europees land gebruik heeft gemaakt van de nulprocentregeling voor ondernemers. Vervolgens heeft hij bij de (door)verkoop van de auto´s wel omzetbelasting in rekening gebracht, maar deze niet afgedragen.

Katvangers

Om deze constructie te verbloemen is mogelijk gebruikgemaakt van katvangers en valse facturen. Vermoedelijk zijn de andere drie mannen katvangers. De Fiod vermoedt dat minstens 120.000 euro te weinig omzetbelasting is afgedragen. De fiscus had nog een vordering op de 26-jarige en heeft vier personenauto’s in beslag genomen. BTW-fraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem en heeft daarom prioriteit bij onderzoeken. Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alleen de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler. Volgens het Value Added Tax Action Plan van de Europese Commissie uit 2016 bedraagt de schade van grensoverschrijdende BTW-fraude jaarlijks 50 miljard euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen