112

Brand bij Olam Cocoa in Zaandijk lastig te bestrijden

Het complex van Olam Cocoa in Zaandijk.
Het complex van Olam Cocoa in Zaandijk.
Foto: Google Earth

Er woedt woedt al sinds een uur of acht vanmorgen brand bij Olam Cocoa in Zaandijk. Er is opgeschaald naar een grote brand.

Door de hitte is cacao voor koekjes gaan broeien in een silo. Zelfontbranding door broei is een bekend risico bij cacao. De temperatuur  stijgt dan, zonder warmte uit de omgeving op te nemen. Dit is het gevolg van een exotherme reactie: een chemische reactie waarbij warmte vrijkomt. Broei wordt gevaarlijk wanneer de cacao die warmte niet meer kwijtkan. Het lastige van het blussen van branden ontstaan door broei is dat de temperaturen in een grote hoeveelheid biomassa zoals cacao nogal kan verschillen per locatie. Zo kan het zijn dat de gemeten temperatuur 50 graden is, terwijl een meter verderop de temperatuur goed 70 graden kan zijn omdat die plek vochtiger is.

In Zaandijk is zowel de bedrijfsbrandweer als de reguliere brandweer bezig om de klus te klaren. De omgeving van de fabriek loopt geen gevaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen