112

THC, cocaïne, drank en veel te hard: vrouw raakt rijbewijs kwijt

Foto: Flickr / Mystic Mabel

Een 25-jarige vrouw uit Uitgeest is op dinsdag 16 juni op de Rosariumlaan in Krommenie tegen de lamp gelopen omdat ze veel te hard reed nadat ze te veel had gedronken en drugs had gebruikt.

Bij de controle vertoonde de vrouw verward gedrag, aldus de politie. Er ging een bloedmonster naar het Nationaal Forensisch Instituut en daaruit is gebleken dat de automobiliste  bijna zes maal het maximum aan THC (de werkzame stof uit hennep) en ruim drie maal het maximum aan cocaïne in haar bloed had. Ook had zij ruim zeven maal de hoeveelheid alcohol die geldt voor een beginnende bestuurder in haar bloed. De vrouw had bij de controle haar rijbewijs al in moeten leveren en ook is er een vordering gedaan om haar te onderzoeken op haar rijvaardigheid.

Lang op de blaren zitten

Vooral het rijden onder invloed van drugs kan voor de vrouw nog lang gevolgen hebben. De kosten van het onderzoek naar haar rijvaardigheid, ongeveer 1250 euro, zal zij zelf moeten dragen. Tijdens zo’n onderzoek wordt gekeken naar de mate waarin iemand regelmatig drugs gebruikt en een verslaving heeft opgebouwd. In de praktijk blijkt zo’n 70 procent niet door het onderzoek te komen. Dat betekent in ieder geval in het daaropvolgende jaar geen nieuw rijbewijs. Daarna kan dat wel, maar vindt er eerst weer (op eigen kosten) een (bloed)onderzoek plaats. In het gunstigste geval krijgt iemand dan eerst een tijdelijk rijbewijs voor bijvoorbeeld een jaar, waarna nogmaals een keuring plaats moet vinden.

Reacties