112

Vijf tieners opgepakt bij softdrugscontrole Zaandam

Foto: Politie Zaanstreek

De politie heeft vorige week donderdagmiddag en -avond een softdrugscontrole gehouden in Zaandam en daarbij drie jongens en twee meiden van vijftien, zestien en zeventien jaar opgepakt. Ze werden op diverse locaties door politiemensen en handhavers van de gemeente betrapt op het gebruik van softdrugs.

De operatie gebeurde in samenwerking met bureau Halt en was erop gericht drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan. Een knul van zeventien is aangehouden op verdenking van het handelen in softdrugs. Hij komt niet in aanmerking voor de Domst-aanpak die moet helpen om de jeugd van de drugs af te helpen en kreeg een proces-verbaal aan de broek. Domst staat voor Drugs Onder Minderjarigen Structureel Terugdringen is een samenwerking tussen de politie, de gemeente, het Openbaar Ministerie, Bureau Halt en Brijder verslavingszorg.

Leerstraf en hulp

Het project loopt al langer in Zaanstreek – Waterland en houdt in dat als een minderjarige door de politie of handhaving wordt betrapt met drugs, de verdovende middelen in beslag worden genomen en er een doorverwijzing naar Bureau Halt volgt. Onderdeel van het Halt-traject is een intakegesprek bij Brijder Jeugd, waar gekeken wordt wat de redenen zijn van het drugsgebruik. Er kan dan eventueel een hulpverleningstraject gestart worden. Het doel is dus een leerstraf en het bieden van hulpverlening.

Ouders

Het traject bij Bureau Halt en bij Brijder Jeugd is niet vrijblijvend: als een jongere zich onvoldoende inzet dan zal er alsnog een officier van justitie zich over de strafmaat buigen. De ouders van de betrokken jongeren worden altijd direct telefonisch in kennis gesteld en zij worden uitgenodigd om bij de gesprekken van Bureau Halt aanwezig te zijn.
 

Reacties