112

Nog steeds ruim 200 meldingen van besmettingen per etmaal

Foto: Rawpixel / Royalty Free illustration

Vandaag zijn er door het RIVM 52 overleden coronapatiënten gemeld, onder wie geen inwoners van de drie Zaangemeenten. Er werden eveneens 52 mensen gemeld die in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest).

Tot nu toe zijn er 43.211 bevestigde besmettingen met Covid-19 (227 meer dan gisteren) en 5562 doden. Het aantal ziekenhuisopnames steeg tot 11.430. Uit een tussentapportage over het nog steeds gaande zijnde onderzoek van het RIVM en Nivel naar de beleving van de coronacrisis blijkt dat de behoefte aan infomatie over de beste manieren om besmetting te voorkomen groot blijft. In de meest recente vragenronde gaven deelnemers aan behoefte te hebben aan meer informatie over mondkapjes en over cijfers met betrekking tot de ziekte, de sterfte en de kans op ziekte door het nieuwe coronavirus. Verder gaven veel deelnemers aan behoefte te hebben aan duidelijke en eenduidige informatie.

Verslappende discipline

Mensen blijken zich heel langzaam minder strikt te houden aan de lockdown light. In de week van 30 maart antwoordde 93 procent van de ondervraagden zich te houden aan de richtlijnen van de overheid en zes procent dat slechts gedeeltelijk te doen. In de week van 13 april was het eerste percentage gedaald tot 91 en het tweede gestegen tot acht. In de week van 28 april ging het om respectievelijk 87 en twaalf procent. In de week van 28 april gaf 22 procent van de deelnemers aan het moeilijk te vinden om zich aan de maatregelen te houden. In de week van 30 maart was dit nog maar veertien procent.

De N staat voor het aantal deelnemers dat de vragenlijst invulde.

 

 

Deelnemers aan de vragenlijst werd onder meer gevraagd hoe bezorgd zij zijn over het virus. In de week van 24 februari was negentien procent van de ondervraagden bezorgd over de eigen gezondheid en 28 procent over de gezondheid van familieleden. Die zorgen namen later toe. De mensen die aangaven zich zorgen te maken is ook gevraagd waaróm zij zich zorgen maakten. Bij de meest recente vragenronde, in week van 28 april, noemden zij vaak dat zijzelf of hun dierbaren kwetsbaar waren. Bijvoorbeeld door een hoge leeftijd of gezondheidsklachten. Daarnaast gaven mensen aan zich zorgen te maken door het mogelijk ernstige, en onvoorspelbare, ziekteverloop van Covid-19 en doordat de situatie nog erg onzeker is.

Een andere vraag ging over het vertrouwen in de informatie van het RIVM en in de maatregelen van de overheid. Deze vragen zijn alleen gesteld in de periodes 30 maart – 5 april, 13 – 19 april en 28 april – 3 mei. In de week van 30 maart gaf 84 procent van de deelnemers aan vertrouwen te hebben in de informatie van het RIVM en 80 procent in de maatregelen van de overheid. In de week van 13 april waren deze percentages iets hoger: respectievelijk 85 en 84. In de week van 28 april was het vertrouwen weer oets gedaald, tot 83 en 81 procent.

Dit is een tussentijdse rapportage met een deel van de resultaten van vier vragenrondes. Deze vragenrondes  zijn verzameld in de periode van 24 februari tot en met 3 mei. Later volgen nog de resultaten van een laatste vragenlijst die word verstuurd in de week van 11 mei. Voor de volledige resultaten van de eerste vijf vragenrondes kun je de volgende feitenbladen bekijken:  feitenblad 24 februari – 1 maartfeitenblad 16 – 22 maartfeitenblad 30 maart – 5 aprilfeitenblad 13 – 19 april en feitenblad 28 april – 3 mei.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen