112

Politieman waarschuwt tieners: ‘Dacht je nou echt dat je ermee weg kwam?’

Foto: Pixabay / Tumisu

Een kopje thee’, ‘een aai over de bol’ of ‘een taakstrafje’ – onder berichten over jeugdige overvallers die in de kraag gegrepen zijn lezen wij vaak badinerende opmerkingen over wat deze knapen – het zijn zelden meisjes – te wachten staat. De daders menen wellicht zelf ook dat alles wel mee zal vallen en dat ze het er wel op kunnen wagen. Maar de realiteit is anders.

Wijkagent Mark Krom staat in Zaanstad met beide benen in de realiteit en trof de afgelopen tijd de vaak ontredderde omgeving van zulke daders – onder meer de ouders die vaak zonder enige werkelijke kennis van de achtergronden van de jeugdige wetsovertreders wordt verweten dat ze geen kinderen kunnen opvoeden, de overige leden van het gezin en misschien vrienden die het allemaal ook niet zagen aankomen. Hij schreef er een emotioneel stuk over op zijn Facebookpagina, dat wij graag met u delen.

De politie Zaanstreek geeft op haar pagina tips over de preventieve maatregelen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat de favoriete buit van een straatrover geen waarde meer heeft en geen heler uw telefoon nog wil hebben. Door de beveiligingscode Yunu (Your Unique Number) te activeren, werkt uw mobiele telefoon alleen maar met uw eigen simkaart. Zet een dief of heler er een andere simkaart in, dan reageert de telefoon niet. Yunu is iets anders dan uw pincode. Die code, die u ook altijd even moet intoetsen, voorkomt alleen dat iemand anders op uw kosten kan bellen. De pincode zit echter op de simkaart en het is erg gemakkelijk om die te vervangen. Hoe u Yunu moet inschakelen leest u in de handleiding van uw mobiele telefoon.

Imei

Imei is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Het is het serienummer van uw gsm en heeft niets te maken met de simkaart. U achterhaalt Imei door *#06# in te toetsen. Ook op de sticker onder de batterij van uw telefoon valt dit nummer te lezen. Het serienummer heeft minimaal vijftien cijfers. Schrijf het nummer op en bewaar het goed. Het is een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobiele telefoons.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen