112

Eerste week verbod 79 boetes voor fietsers wegens handheld telefoongebruik

Foto: Bol.com

Gedurende de eerste week dat het verboden is om een telefoon of een ander elektronisch apparaat vast te houden tijdens het fietsen heeft de politie Zaanstreek 79 bekeuringen voor deze verkeersovertreding uitgeschreven. De boete bedraagt 95 euro plus negen euro administratiekosten.

Wij hebben als team besloten om direct te handhaven op het verbod,’ meldt de politie op haar Facebookpagina. Dat betekent niet dat op elke straathoek een agent wordt neergezet om naar appende, bellende, swipende, chattende, facetimende, sms’ende of navigerende fietsers te speuren, maar dat politiemensen tussen de afhandeling van de ‘normale’ incidenten door extra oog hebben voor fietsers met een smartphone in de hand.

Telefoonhouders

Sinds de invoering van verbod op 1 juli is een run ontstaan op telefoonhouders die op het stuur kunnen worden gemonteerd. Die zijn al te koop vanaf een euro of vijftien. Volgens de Fietsersbond zijn deze accessoires handig om tijdens het rijden mee te navigeren, maar is appen terwijl de telefoon in de houder zit even gevaarlijk als de smartphone tijdens het rijden vasthouden. De ANWB noemt de stuurhouders ‘zeker geen oplossing, omdat ze juist tot verkeersonveilig gedrag kunnen leiden’. Ook als de smartphone is zo’n houder zit moeten fietsers zich blijven concentreren op het fietsen zelf en letten op wat er rondom hen in het verkeer gebeurt, luidt de boodschap van de belangenbehartiger van automobilisten en fietsers.

Geen garanties

Een telefoon op het stuur bevestigen betekent overigens niet dat daarmee in alle gevallen een bekeuring voorkomen wordt. De politie mag op grond van artikel 5 van de Wegenverkeerswet – het zogenoemde ‘kapstokartikel’ – altijd het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid beboeten. De geldstraf daarvoor kan bovendien substantieel hoger uitvallen dan de 104 euro die moet worden afgerekend wegens fietsend handheld telefoongebruik.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen