112

Brand in Koog brengt levensgevaarlijke situatie aan het licht

Foto: Pixabay

De brand die gistermorgen uitbrak in een slaapkamer van een woning in de Jan de Wittestraat in Koog aan de Zaan is mogelijk veroorzaakt door een wietplantage. Dat kwam aan het licht toen de brandweer naar binnen ging om te controleren of er mensen of dieren aanwezig waren. Dat was niet het geval.

Liander ontdekte vervolgens dat de stroomtoevoer naar de hennepkwekerij buiten de meter om plaatsvond en dat de bedrading ernstig aangetast was, waarbij op sommige plaatsen de stroomaders bloot lagen. Hoewel een oorzaak van de – kleine – brand nog niet is vastgesteld, was hier minimaal sprake van ‘een zeer gevaarlijke situatie’, aldus de politie. De stroomtoevoer naar de woning is volledig afgesloten en de 48-jarige bewoonster is later aangehouden. Zodra de veiligheid het toelaat wordt de kwekerij met 78 planten ontruimd. De planten en bijbehorende apparatuur zijn in beslag genomen.

Bewoonster zwaar de klos

Bij dit soort hennepkwekerijen gaat het volgens de politie vaak om drugscriminelen die ergens een slaapkamer of zolder huren van de eigenaar of huurder van een woning. De bewoner heeft er geen omkijken naar en krijgt toch betaald voor de geboden ruimte. Totdat de kwekerij wordt ontdekt, want dan blijkt hij of zij wel degelijk aansprakelijk te zijn, terwijl de echte crimineel niet of moeilijk te pakken is. Bij brand, zoals in dit geval, is bovendien de kans groot dat de verzekering niets uitbetaalt. Daarnaast zal de betrokkene in de toekomst bij elke andere verzekering geweerd worden.

Bij diefstal van stroom moet daarnaast een nieuwe meter worden aangekocht en dat kost zomaar enkele duizenden euro’s. Bovendien wordt een schatting gemaakt van het aantal oogsten en het geld dat met eerdere kweken is verdiend. Dit bedrag moet aan de Staat worden terugbetaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen