112

Stomdronken automobilist van de N203 gehaald in Krommenie

Foto: Px Here

De politie heeft gisteravond een dronken automobilist van de N203 in Krommenie gehaald die meer in de berm dan op de weg reed. De man blies 1305 ug/l – hij had dus zo’n drie promille alcohol in zijn bloed.

De bestuurder was niet meer in staat om een auto te besturen, noch om een gesprek te voeren. Zijn rijbewijs is ingevorderd en er wordt nog een uitspraak gedaan over de straf.

Een boete, rijontzegging en/of gevangenistraf wordt opgelegd door Justitie. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidbewijzen (CBR) kan deelnemers verplichten (weigeren is het rijbewijs verliezen) tot het volgen van een cursus.

LEMA of EMA

Dat is de LEMA (Licht Educatieve Maatregel Alcohol) of de EMA (Educatieve Maatregel Alcohol). De LEMA duurt twee dagdelen en kost 546 euro. De EMA duurt één hele dag en twee dagdelen en kost 870 euro. Ook kan het CBR de drankrijder verplichten tot het ondergaan van een medisch en/of psychiatrisch onderzoek. Een dergelijk onderzoek kost ongeveer 1000 euro.

Lagere limiet beginnende bestuurders

Hieronder een tabel met de boetes die worden opgelegd door Justitie en de maatregelen van het CBR. Beginnende bestuurders (die korter dan vijf jaar een rijbewijs hebben) zijn al strafbaar vanaf een promillage van 0,2).

Bij een promillage boven de 2,35 kan iemand een taak- of gevangenisstraf krijgen. Dat geldt ook bij roekeloos rijden of als er sprake is van een verkeersongeval.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen