Pas in mei besluit over azc in hartje Zaandam

Foto: Gemeente Zaanstad

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gaat opnieuw de opvangcapaciteit verlagen en daardoor is het nog steeds onzeker of het voormalige UWV-gebouw in het centrum van Zaandam vluchtelingen zal gaan huisvesten. Een besluit wordt nu pas begin mei verwacht.

Op dit moment verblijven er 24.000 mensen in de centrale opvang, terwijl er meer dan 45.000 plaatsen beschikbaar zijn. De lagere bezetting en de verwachting dat de instroom zal blijven dalen zijn voor het COA aanleiding om het aantal opvangplekken verder terug te brengen. Dat gebeurt gefaseerd, waarbij de instroom van immigranten goed in de gaten wordt gehouden.

Het COA gaat voor een evenwichtige spreiding van asielzoekers vover het land, het doorstromen van statushouders naar gemeenten en een snelle integratie in de samenleving. Volgens bestuursvoorzitter Bakker gaat alles in nauw overleg met gemeenten en andere betrokkenen aan de ‘regietafels’: ‘We zijn samen ingrijpend gegroeid, dan is het ook belangrijk dat we ook samen weer afschalen. We hebben veel van elkaar geleerd en daarom houden we ook bij deze beweging lokaal betrokken partijen dichtbij. Gemeente, vrijwilligers en omwonenden van locaties. Wij trekken niet zomaar de deur achter ons dicht, want we hebben elkaar weer nodig als het aantal asielzoekers onverwacht weer zal groeien.’

Uiteraard is het ook voor vrijwilligers belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn. Bakker: Hun werk is erg belangrijk voor onze bewoners en we gaan kijken in hoeverre deze netwerken een rol kunnen blijven spelen bij de begeleiding van vergunninghouders die hun leven in de Nederlandse maatschappij beginnen.’

Verrassing

Dat het COA overweegt azc Saendenborch aan de Stationsstraat niet te realiseren, werd 13 maart duidelijk. Toen werd er echter nog van uitgegaan dat een er deze maand al een besluit zou vallen. Er was eerder afgesproken dat in het pand vanaf september dit jaar maximaal 450 asielzoekers een plek zouden krijgen, voor maximaal tien jaar.

Dat het hele plan wellicht van tafel is, verraste wethouder Rita Visscher (CU, Integratie) vorige maand: ‘Te meer daar het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in Zaanstad groot is en veel Zaankanters actief betrokken zijn bij de opvang.’ Ze deed toen nog een beroep op het COA om ‘in april echt duidelijkheid te scheppen en met een helder besluit te komen’. Het kantoorpand moet nog grondig verbouwd worden om het geschikt te maken voor huisvesting.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen