‘Mantelzorgstrippenkaart’ voor extra ondersteuning

Foto: Max Pixel

De gemeente introduceert een ‘Mantelzorgstrippenkaart’ om eerder ondersteuning te kunnen bieden aan vrijwillige zorgverleners die even van die verantwoordelijkheid verlost moeten worden. Er wordt een acht maanden durende proef gehouden in drie wijken, maar welke dat zijn is nog niet bekendgemaakt.

De uitvoering van het idee wordt in de handen van de sociale wijkteams gelegd. Zij gaan met in totaal rond 60 mantelzorgers en hun zorgvragers in gesprek over hun specifieke behoeftes aan ondersteuning en vullen die op de strippenkaart in. Dit moet het mogelijk maken om ook bij te springen wanneer iets buiten de al gebaande paden valt of, zoals dat heet in ambtelijke taal, ‘mantelzorgers de ruimte geeft om ook hun behoefte weer te geven die niet komt vanuit ingekochte maatwerkvoorzieningen, algemene voorzieningen of voorzieningen die het Sociale Wijkteam nu al regelt’.

Zaanstad verwacht aan de pilot ongeveer 20.000 euro kwijt te zijn, die uit het budget voor de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt gehaald. De deelnemende mantelzorgers hoeven niet voor extra ondersteuning te betalen, maar dat kan in een later stadium wel gaan gebeuren mocht de Mantelzorgstrippenkaart in de hele gemeente worden ingevoerd. Overigens zijn gemeenten bij wet verplicht ondersteuning te bieden aan vrijwillige hulpverleners. Voor daadwerkelijke hulp moet dan een procedure worden doorlopen waarbij eerst onderzoek naar de noodzaak wordt gedaan en daarna een beschikking wordt afgegeven. Dit hele traject wordt met de strippenkaart versneld en vereenvoudigd.

‘Eigen’ mensen

Er wordt een pool gevormd van zorgaanbieders die de deelnemers aan de proef gaan bijstaan. Dat zijn allemaal mensen of instellingen die nu al contracten met de gemeente hebben. Eventuele niet-ingekochte professionele ondersteuning zal in overleg met die zorgaanbieders toch geleverd kunnen worden.

Het doel van de proef is om te inventariseren waar mantelzorgers de meeste behoefte aan hebben en om sneller te kunnen reageren wanneer overbelasting dreigt. Nu steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen, groeit ook het aantal mensen dat hen helpt om dat daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

De pilot wordt eind dit jaar geƫvalueerd. De gemeenteraad krijgt de uitkomsten daarvan begin 2018 te horen.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen