Vraagtekens CDA bij vergunningplicht glazenwassers

mei 15 , 8:17 Bedrijvigheid
screenshot 20240515 081551
Het CDA is bezorgd dat met de komende inwerkingtreding van de verplichte vergunning voor glazenwassers de bazen van de criminele organisaties die die beroepsgroep in vooral Poelenburg en Peldersveld gegijzeld hebben buiten schot blijven. Het CDA ziet 'goed georganiseerde en gelaagde criminele organisaties waarbij de onderste lagen worden gedetecteerd en aangepakt, terwijl de top en de mogelijke facilitators buiten schot blijven'.
In de lokale regelgeving die op 1 juli van kracht wordt zit ook een verbod op contante betalingen aan glazenwassers die de fractie zorgen baart: contant geld is immers een wettig betaalmiddel en legitiem gebruik mag niet worden belemmerd . Daarnaast stelt het CDA in schriftelijke vragen dat de mogelijkheid om glazenwassers een vergunning te weigeren op basis van een Bibob-onderzoek disproportioneel kan zijn. Zo'n onderzoek op basis van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur moet aantonen of een ondernemer zuiver op de graat is. Het opzetten van een glazenwassersbedrijf vereist vergt volgens het CDA echter weinig kapitaal. 'Een ladder, een emmer en een paar flessen wasmiddel zijn vaak al genoeg, waardoor het niet rechtvaardig is om geen vergunning te verstrekken.'
Een risico dat volgens de vragen op de loer ligt is dat de rotte appels in de branche uitwijken naar andere gemeenten. Zij kunnen zich daar inschrijven, terwijl ze hun feitelijke verblijfplaats en ontmoetingsplaats in Zaanstad blijven houden. Dit zou de effectiviteit van het beleid teniet doen. Steunfractielid Hans Pijl wil daarom nu al weten op welke termijn een evaluatie van de toekomstige vergunningplicht voor glazenwassers is ingepland.