Live beelden van plaatsing zes mega pompen Afsluitdijk

mei 07 , 10:20 Bedrijvigheid
screenshot 20240507 100141
Een beetje uit de buurt, maar ook voor Zaankanters thuis of waar dan ook via het beeldscherm te volgen: de uitdagende hijsoperatie van de zes megapompen van het nieuwe gemaal in de Afsluitdijk bij Den Oever. Elke pomp is bijna twaalf meter hoog, heeft een doorsnede van 4,60 meter en weegt 90 ton.
Vanwege de beperkte ruimte op de Afsluitdijk en de omvang van de pompen wordt het een opmerkelijke klus. Het hijsen van zo’n grote pomp kan alleen als het niet te hard waait, wat vandaag het geval is. Het is precisiewerk om de pompen op de juiste positie te hijsen, zodat deze gelijk vastgezet kunnen worden in het betonwerk van het gemaal. Hier is slechts acht millimeter speling voor.

Geen hinder verkeer

De pompen, die in Spanje zijn gebouwd, zijn per schip aangevoerd naar de Robbenplaat bij de Afsluitdijk. Voor dit transport was groot materieel nodig, omdat de pompen bijna twee keer zo hoog zijn als een gemiddeld huis. Voor het laden, overzetten en lossen moesten ze een paar keer gekanteld worden door hijskranen. In principe is er geen hinder voor het weg- en scheepvaartverkeer tijdens het plaatsen van de monsterpompen.

Vaker spuien

Bouwconsortium Levvel bouwt het nieuwe gemaal in de dijk in opdracht van Rijkswaterstaat. Dat zorgt samen met de nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk voor het vergroten van de waterafvoer vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee. Dit is nodig, omdat via de rivieren en omliggende gebieden meer water in het IJsselmeer stroomt waardoor overstromingen kunnen ontstaan. Samen kunnen de zes pompen zo’n 275.000 liter per seconde afvoeren. Dat betekent dat ze in zo’n negen seconden een Olympisch zwembad vullen.
De hijsoperatie van de pompen is vanaf 12:00 uur te volgen via webcams via de website van de Afsluitdijk en op Facebook .
Het gemaal is een van de grootste van Europa en zorgt samen met de nieuwe spuisluizen voor het vergroten van de waterafvoer vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee. Nu zijn er alleen spuisluizen in de Afsluitdijk. Deze sluizen kunnen alleen overtollig water afvoeren als het water in de Waddenzee lager staat dan in het IJsselmeer (spuien). Door de stijging van de zeespiegel kan er minder gespuid worden. Het gemaal is visvriendelijk: vissen kunnen via de pompen meezwemmen naar de andere kant van de Afsluitdijk.
[embed][/embed]