VVD en POV willen worden bijgepraat over proef met legale wiet

sep 04 2019, 12:48 Actueel
screenshot 20190904 124136
De VVD heeft het college gevraagd om te worden bijgepraat over de stand van zaken rond de proef met een gesloten coffeeshopketen, waarvoor ook Zaanstad is aangewezen . Berichten dat in elk geval één van de twee Zaandamse coffeeshophouders er geen zin in heeft roepen bij de fractie de nodige vragen op. De POV uitte haar bezorgdheid daarover al in het AD .
De VVD wil af van de vreemde situatie dat de verkoop van cannabis aan de voordeur wordt gedoogd terwijl de inkoop illegaal is en het beleid rond softdrugs ‘slimmer reguleren’. Mensen zijn vooral zelf verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid, zo schrijft de fractie en de VVD vindt niet dat de overheid alles wat slecht is voor mensen maar moet verbieden. Maar wat zijn de risico’s die Zaanstad loopt door deelname aan het experiment met legaal geteelde wiet en welke maatregelen moeten daarvoor worden genomen? Fractievoorzitter Stephanie Onclin wil ook weten hoe zeker deelname aan de proef is en welke voorwaarden het college daaraan verbindt.

POV

POV-voorman Harrie van der Laan zei in het AD dat de burgemeester ‘razendsnel de gemeenteraad moet informeren’ over de gang van zaken. Een voorwaarde van het Rijk om aan het experiment mee te mogen doen is dat alle coffeeshops in een gemeente zich erbij aansluiten en in Zaandam ligt uitbater Michel Ostmann van The Squad dwars. Er is volgens hem vooraf ‘nul’ overleg geweest met de gemeente. Burgemeester Jan Hamming waarschuwde vorige week dat Zaanstad pas ‘ja’ kan zeggen tegen deelname als er vanuit het Rijk voldoende juridische en financiële steun komt.