Vijf genomineerde auteurs voor Bredenhofprijs bekend

feb 07 2023, 11:18 Actueel
screenshot 20230207 111406
De Bredenhofstichting reikt sinds 2020 de tweejaarlijkse Bredenhofprijs uit voor de beste publicatie over de Zaanse geschiedenis ingesteld en vandaag zijn de genomineerden voor de tweede editie bekendgemaakt. De winnaar krijgt een bedrag van 2500 euro.
De vijf kanshebbers zijn Hans Boot met De Zaanse losse ploegen , Henk Heijnen met De schilders van de Zaan , Margreet van der Hut met De Drie Gekroonde Hamers. Geschiedenis van een Zaanse smederij 1676 - 2022 , Erik Schaap met De verraadster en Adrienne Quarles van Ufford met Het geheim van Holland. Werken, leren, leven op het Hembrugterrein . Daarnaast heeft de jury besloten om dit jaar een oeuvreprijs toe te kennen aan een auteur die zich gedurende langere tijd heeft onderscheiden met een reeks van uitstekende publicaties over de Zaanse geschiedenis. Ook deze winnaar ontvangt 2500 euro
De jury bestaat dit jaar uit Agnes de Boer (historicus), Leonie Sterenborg (conservator van het Zaans Museum), Lean van ’t Hooft (redacteur van het tijdschrift Zaans Erfgoed), Peter Tange (voorzitter van de Vereniging Zaans Erfgoed) en Frans Hoving (gemeentearchivaris Zaanstad). Zij maken op zaterdag 18 maart om 16:00 uur de winnaars van beide prijzen bekend op de Geschiedenismarkt in de Bullekerk.

Middag historie snuiven

Die markt is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden en biedt een gevarieerd middagprogramma voor iedereen die geïnteresseerd is in de Zaanse geschiedenis. Er zijn kraampjes van de historische verenigingen, Zaanse historische auteurs presenteren hun boeken en het publiek kan allerlei korte workshops volgen die te maken hebben met onderzoeken en schrijven. De eerste Bredenhofprijs werd gewonnen door Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld met hun boek De Zaanse Spanjestrijders .