Het referendum voorbij, nu is het wachten op de gevolgen

jun 21 2018, 14:25 Actueel
vraagtekens
Fractievoorzitter Paul Laport van GroenLinks wil in de aanloop naar de raadsvergadering van komende maandag over de interpretatie van de uitslag van het Cultuurclusterreferendum alvast antwoord van het college op enkele technische vragen. Zoals de mogelijkheid dat de NS en andere partijen nu al op schadevergoedingen broeden.
Het aantal tegenstemmers was gisteren hoog (ruim 80 procent) maar de opkomst laag (nog geen 20 procent) en de uitslag is daarmee niet geldend. Bindend was hij toch al niet, omdat het een raadgevend referendum betrof, maar nu de kiesdrempel van 30 procent niet is gehaald is de uitslag eigenlijk irrelevant. Of toch niet?
[embed][/embed]
Laport – met zijn oppositiepartij met drie zetels voorstander van het Cultuurcluster in tegenstelling tot coalitiepartij Rosa met haar zetel meer – wil nu graag weten wat de opkomstpercentages waren bij vergelijkbare referenda – zoals die in 2001 over de bouw van een gevangenis in het Vijfhoekpark - en wat nu de status is van het raadsbesluit waarover de kiezer zich ditmaal mocht uitspreken.

En wat nu met de aanvullende voorzieningen?

Behalve een Cultuurcluster waren ook een fietsenstalling, de spooroverbouwing die al is begonnen en een Kiss & Ride aan het project verbonden. Kan de bouw van deze onderdelen nog wel doorgaan als het cultuurverzamelgebouw wordt afgeblazen? En wat gebeurt er met het gereserveerde geld? Blijft dat beschikbaar voor cultuur en een fietsenstalling of gaat dat straks naar andere zaken?

Is er al belangstelling voor de grond?

Laport wil ook graag weten of er al kapers op de kust zijn voor Figaro-locatie en wat die eventuele gegadigden er dan mee willen. Ook wijst hij erop dat de huidige gebouwen van de culturele instellingen te maken hebben met achterstallig onderhoud. ‘Is er een inschatting te maken van de kosten en tijd om die achterstand in te lopen?’

Aflopende huurcontracten

Poppodium De FluX en De Bieb hebben te maken hebben met aflopende huurcontracten. ‘Is er een inschatting te maken van hun eventuele herhuisvestingskosten?’ En zijn er al concrete plannen voor een poppodium op een andere plek? Het zijn een een paar van de vragen waar GroenLinks mee worstelt in de aanloop naar maandagavond. En waar veel kiezers gisteren ongetwijfeld ook de antwoorden graag op hadden geweten.