Plannen voor Figaro klaar voor de gemeenteraad

apr 19 , 14:50 Actueel
screenshot 20240419 142639
De bouwlocatie Figaro tegenover het stadhuis is misschien wel het meest besproken terrein in Zaandam. Na het door een referendum gesneuvelde plan voor een Cultuurcluster staan er nu woningen, een bewaakte fietsenstalling en commerciële voorzieningen ter hoogte van het Stadhuisplein in de plannen. Die zijn nu klaar voor een behandeling door de raad.
screenshot 20240419 143018
Wethouder René Tuijn ziet alleen maar voordelen: 'De ontwikkeling van Figaro biedt een kwalitatief en hoogwaardig welkom aan Zaanstad. Het Stadhuisplein wordt erdoor afgemaakt en dat is nodig, omdat het een belangrijke verbinding en schakel is in het centrum van Zaandam. Het is de bedoeling dat deze plek bijdraagt aan ontmoeting, verbinding en levendigheid op straat. Daarnaast zorgt Figaro voor het verbeteren en vergemakkelijken van verkeersstromen voor alle bezoekers van dit gebied.'

Huurwoningen

In 2018 werd besloten dat er een nieuw plan moest worden ontwikkeld en in september 2023 zijn door de gemeenteraad de uitgangspunten voor de ontwikkeling vastgesteld. Er wordt een gemengd programma van wonen, werken en ontspanning gerealiseerd. In Figaro komen maximaal 195 woningen, waarin zowel sociale huur (30 procent), middenhuur (30 procent) en vrije sector (40 procent) een plek krijgen. Daarnaast gaat de nieuwe fietsenstalling ruimte bieden aan 2400 fietsen. In het bestemmingsplan is een maximale hoogte van 75 meter toegestaan.

Ontwikkelaar gezocht

Op dit moment vindt de selectieprocedure plaats om een ontwikkelaar uit te kiezen. Naar verwachting is daar na de zomer meer over bekend. De ontwikkelaar zorgt voor het ontwerp en de uiteindelijke bouw. Als alles volgens planning verloopt kan de bouw in 2026 starten. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 21 december 2023 tot en met 31 januari dit jaar ter inzage gelegen. Op basis van de zienswijzen zijn enkele tekstuele wijzigingen doorgevoerd. Een voorbeeld daarvan is dat de fietsenstalling nu als hoofdfunctie van het gebouw is opgenomen. Na vaststelling door de gemeenteraad is er nog ruimte voor een eventuele beroepsprocedure.