Na vandaag geen coronatesten meer bij GGD

mrt 17 2023, 6:55 Actueel
screenshot 20230317 065337
Het is vandaag het einde van een tijdperk: de laatste dag dat de GGD’en testen op corona. Sinds juni 2020 konden alle mensen met klachten bij de gezondheidsdienst terecht voor zo'n test. Het is niet langer nodig om een zelftest te doen bij aan Covid-19 gerelateerde klachten en ook het isolatieadvies is vervallen.
Zorgminister Ernst Kuipers besloot vorige week dat het grootschalig testen op corona niet meer nodig is, omdat het geen toegevoegde waarde meer heeft. Wie na vandaag nog een PCR-test wil, bijvoorbeeld voor een reis naar het buitenland, moet naar een commercieel testbedrijf. Wel blijven de controles van het rioolwater doorgaan en wordt het aantal ziekenhuisopnamen in de gaten gehouden. Daarmee kunnen meer ziekmakende of besmettelijkere varianten van het virus worden opgespoord.

Vaccinaties

De GGD houdt de vaccinatielocaties wel geopend, hoewel de minister heeft besloten dat er in dit voorjaar geen nieuwe prikronde tegen corona komt. Wel kunnen mensen met een hoog medisch risico die een verwijzing hebben van een medisch specialist nog een extra herhaalprik krijgen. Mensen van twaalf jaar en ouder die nog helemaal geen coronavaccinatie hebben, of bijvoorbeeld hun herhaalprik nog niet lieten zetten, kunnen ook nog steeds bij de GGD terecht.