Manifestatie FNV en DIDF op de Gedempte Gracht

mrt 10 2023, 15:08 Actueel
stempas
Vakbond FNV en de Federatie van Democratische Verenigingen van Arbeiders uit Turkije in Nederland DIDF houden morgen van13:30 tot 16:00 uur op de Gedempte Gracht in Zaandam de manifestatie ‘Ga stemmen’. Zij geven aan de hand van het FNV Puntenplan aan wat zij belangrijk vinden voor de verkiezingen. ‘Blijf niet thuis, stem sociaal en geef haat geen stem.’
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong en Nuri Karabulut van DIDF openen de manifestatie. Ze gaan het gesprek aan over de grote opgaven in de regio Zaandstad, zoals goed werkgeverschap, meer goede en betaalbare woningen en werklocaties, mobiliteit, het behouden en verder ontwikkelen van een groene gezonde leefomgeving en een duurzame energievoorziening. Daarna komen de woordvoerders aan bod van diverse politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen.

Privacy

Ook is er ruimte voor inbreng van het publiek. De bijeenkomst wordt opgeluisterd door muziek van de band Ongeregeld. 'Met jouw stem kun je voorkomen dat de regering gewoon doorgaat met het huidige beleid. Als je thuisblijft, geef je de regering stilzwijgend toestemming om door te gaan', zegt bestuurder Déjo Overdijk. Veel mensen in de regio komen in de problemen door de toekomstige Wet gegevensverwerking, waardoor al je gegevens worden verzameld. Daarmee is het recht op privacy in het geding.

Arme wijken

Sinds 2020 heeft de rechter deze zogenoemde sleepwet Syri - die overigens nooit in Zaanstad is toegepast - verboden, maar de overheid richt zich na dit rechterlijke verbod nog altijd op andere manieren op fraude op adressen in sociaaleconomisch zwakkere wijken zoals Poelenburg en Peldersveld. Het journalistencollectief van Lighthouse Reports, Argos en NRC bracht aan het licht dat Zaanstad voor de bewoners van de Brandarisflat het inmiddels beruchte risicomodel van het Toeslagenschandaal van de Belastingdienst nog toepaste.

DIDF

Dat maakte van onschuldige burgers bij voorbaat fraudeurs en verdachten. 'Onder het mom van leefbaarheid werden de gegevens ook gedeeld met allerlei samenwerkingsverbanden. We willen niet dat de Wet gegevensverwerking straks door de Eerste Kamer komt', zegt Overdijk. DIDF is een grote Turkse arbeidersvereniging met veel FNV-leden, die zeer actief is in het verenigen en voorkomen van uitsluiting van groepen. Met de FNV bestaat een langdurige samenwerkingsrelatie, vooral in de Zaanstreek.
'We roepen als FNV mensen op om te gaan stemmen, maar wel op een manier die inclusief en niet buitensluitend is. Er is een aantal partijen dat bol staat van haat jegens andere groepen. Stemmen op haatzaaiende partijen helpt niet om met zijn allen prettig samen te leven', aldus Overdijk.