Gemeente doet onderzoek naar openbaar toilet bij de Hempont

dec 02 2017, 11:20 Actueel
toilet
De gemeenteraad heeft een motie aangenomen voor de plaatsing van een toiletgelegenheid bij de Hempont, hetzij aan deze of aan gene zijde van het Noordzeekanaal of aan beide kanten
Wethouder Leny Vissers-Koopman heeft toegezegd dat er een onderzoek komt naar de overlast die omwonenden ondervinden van mensen met hoge nood, die die op dit moment alleen kunnen lenigen in hun tuinen. Dat zou dagelijkse en met name in de zomer stinkende overlast geven – en niet alleen van plassende passanten. In een aantal gevallen zou dit zelfs zijn uitgelopen op een handgemeen. Alleen Democratisch Zaanstad stemde uiteindelijk tegen de motie.
In een nogal lacherige discussie na een motie van raadslid Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid werd duidelijk dat ook elders in de gemeente, bijvoorbeeld op de route naar de Zaanse Schans, het tekort aan openbare toiletten in Zaanstad zich doet gelden is en dat zich daar vergelijkbare taferelen afspelen.

Connexxion benaderen

Het was Ruud Pauw (Rosa) die voorstelde vervoerder Connexxion te benaderen en daar het probleem aan te kaarten. Hij stelde voor dit te regelen in de volgende aanbesteding: ‘Zaantad ervoor laten opdraaien is wel heel erg gemakkelijk.’ Van der Laan vond dat een uitstekend idee, maar pleitte voor een tijdelijke oplossing tot er een definitieve is.
De wethouder gaf aan dat plaatsen van een openbaar toilet simpel lijkt, maar dat er ook rekening moet worden gehouden met schoonmaakkosten: ‘Het moet wel fris zijn’. En zo’n voorziening moet vandalismebestendig zijn, benadrukte ze, de ervaringen in de Jagersplas in herinnering roepend. ‘Er moeten dan wel toiletten komen die niet zomaar kapot te slaan zijn.’