Doorrijden na verkeersongeluk verre van uitzonderlijk

jul 06 2023, 14:26 Actueel
screenshot 20230706 142420
Elke dag rijden minstens 38 weggebruikers in Noord-Holland door na een ongeval. In totaal werd in 2022 bijna 14.000 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit misdrijf. In Zaanstad werden vorig jaar 765 aangiftes opgeomen wegens doorrijden na een ongeluk, concludeert Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.
Een schutting omver rijden, tegen een geparkeerde auto aan botsen of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Maat hoewel wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in onze provincie en er was zelfs een stijging van 8,4 procent ten opzichte van 2021. Amsterdam ging aan kop met 5160 aangiftes, gevolgd door Haarlemmermeer (945), Haarlem (845) en Zaanstad. Alkmaar bleef steken op 550. In Wormerland, Oostzaan en Landsmeer werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval. In alle drie de kleine gemeenten ging het toch nog om 45 meldingen bij de politie.

Straffen

Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers en het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte. 'Iemand die een aanrijding veroorzaakt is wettelijk verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor de autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijkee', legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van drie maanden en een boete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken.