Avondeten lang niet altijd moment van de dag zonder scherm

jan 31 2023, 10:29 Actueel
screenshot 20230131 102336
Bij een kleine meerderheid (52 procent) van de Nederlanders is de smartphone taboe aan tafel, blijkt uit onderzoek van Prijsvergelijken.nl . Bijna 20 procent van de respondenten zegt dat telefoongebruik aan tafel niet gewenst is, maar dat niemand zich aan deze regel houdt.
De vergelijker van internet- en tv-abonnementen ondervroeg ruim 1500 Nederlanders en ontdekte dat 65 procent elke avond aan tafel eet, 23 procent af en toe voor de televisie zit te eten en dat twaalf procent dat altijd doet. Volgens mediaspecialist en adviseur mediaopvoeding Denise Bontje is het belang van eten aan tafel groot, voor zowel kinderen als ouders, maar zeker ook voor mensen zonder kinderen. 'Ik zie dat als een gemiste kans in ons drukke leven. Het avondeten is vaak het enige moment dat je nog met z’n allen bent.'

Meer eten

Standaard eten voor de televisie raadt Bontje dan ook af. 'Het is een vorm van gemak. Maar je hebt minder contact met elkaar, er is geen ruimte voor een gesprek als je gefocust bent op een scherm. Het zorgt er dan ook voor dat je meer eet dan wanneer je aan tafel zou zitten, zonder afleiding,' zegt zij.
In het weekend toch een keer met het bord op schoot op de bank ploffen voor de televisie? 'Het moet ook zeker gewoon kunnen. Maar zie het als een soort guilty pleasure. Zorg voor balans. Een maaltijd gaat niet alleen over eten, maar ook over het creëren van een gezellig moment. Even bijpraten. Even oprechte interesse voor je kind of partner.'

Vrienden

Opvallend is dat wanneer we met vrienden zijn, de telefoon wel gemakkelijker aan de kant gaat. In 65 procent van die gevallen leggen Nederlanders hun smartphone bewust opzij. Ruim één op de vijf legt de telefoon af en toe aan de kant. Bijna drie op de vier ergeren zich aan het vele gebruik van de smartphone bij anderen. Mede om deze reden zegt negentien procent van de ondervraagden dat er wel eens schermvrije avonden gepland worden waarop alle digitale devices aan de kant worden gelegd.