Appartementen het goedkoopst, maar lastigst te verkopen

okt 07 2021, 11:18 Actueel
screenshot 20211007 110733
Het woningaanbod en het aantal verkochte woningen is landelijk opnieuw afgenomen, blijkt uit de woningmarktcijfers van het derde kwartaal van de NVM. Met ruim 32.000 verkochte woningen is dat een daling van circa 29 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bouwen is het devies, maar dan wel woonruimte die mensen ook aanspreekt.
Ook in Zaanstad wordt fors ingezet op appartementen, gezien de beperkte ruimte binnen het stedelijk gebied. Maar veel mensen willen er liever niet in wonen. De helft van de nu in ons land te koop staande woningen bestaat uit appartementen, maar de grootste vraag is naar grondgebonden woningen. Dat blijkt ook uit de verkoopsnelheid: 75 procent van de woonhuizen is binnen drie maanden na de start verkoop verkocht. Voor appartementen is dat slechts de helft.

Doorstroming stokt

Voorzitter Lana Gerssen,van de vakgroep Wonen van de NVM en praktiserend makelaar ziet er één van de belangrijkste redenen in waarom de doorstroming stokt: 'Elk kwartaal vragen we aandacht voor de woningnood en dringen we aan op snel, slim en op maat van de marktvraag bouwen. Ook nu hamer ik hier weer op: balans in aanbod en vraag haalt de markt van het slot, brengt beweging en nieuw evenwicht. Dat betekent meer grondgebonden woningen dan appartementen bouwen. En het betekent ook kleinere kernen de kans geven een passend woonaanbod te creëren.'

Daling aanbod

Het aanbod van koopwoningen daalde in het derde kwartaal in vergelijking met een jaar geleden met maar liefst 44 procent. De daling is bij vrijstaande woningen het hoogst; min 55 procent. Voor tussenwoningen en appartementen was dat circa 36 procent. De toegenomen schaarste leidde opnieuw tot forse prijsstijgingen en een verder oplopend percentage overbiedingen op de vraagprijs.

Prijsstijging

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het derde kwartaal naar 419.000 euro (plus negentien procent) en die van een nieuwbouwwoning naar 455.000 euro (veertien). De prijs van tussenwoningen is het sterkst gestegen, met 20,5 procent in een jaar tijd naar 366.000 euro. Appartementen zijn het goedkoopste woningtype en daarvan ging de prijs ruim achttien procent omhoog naar 351.000 euro. Vrijstaande woningen noteren gemiddeld 633.000 euro, ook een stijging van ruim achttien procent.

Nieuwbouw

In het derde kwartaal van dit jaar verkochten NVM-makelaars bijna 8000 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dit is een daling van vijtien procent vergeleken met een jaar eerder en daarmee is de opwaartse trend gestopt. Het aantal huizen dat nieuw op de markt kwam was met 7400 liefst 28 procent lager dan een jaar eerder.