Geen huurverhoging voor meeste ZVH-huurders

Foto: Foto ZVH

Woningcorporatie ZVH heeft besloten alle huurders van een sociale huurwoning met een bruto gezinsinkomen van minder dan 40.349 euro per jaar te vrijwaren van een huurverhoging. Voor alle gezinnen van vier of meer personen en huishoudens waar (een deel van) het inkomen uit AOW bestaat blijft de huur ook gelijk aan die van 2016.

De huurstijging had voor deze groepen volgens het Rijk maximaal 2,8 procent mogen zijn. Directeur-bestuurder Frank van Dooren is blij dat ZVH daarvan af kon zien: ‘We staan er financieel wat beter voor dus er is ruimte om goed naar de betaalbaarheid van het wonen te kijken, in het bijzonder voor de mensen met de kleinste beurs. Een keertje pas op de plaats maken wat de huur betreft, zal voor veel van onze bewoners prettig zijn.’

Zo’n 500 van de 5100 huurders van de Zaandamse corperatie krijgen wel een verhoging. Voor de vrije sectorwoningen (meer dan 710,68) euro huur per maand) is die stijging maximaal drie procent. Voor de bewoners van een sociale huurwoning met een hoger inkomen dan 40.349 euro past ZVH de inkomensafhankelijke huurverhoging van 4,3 procent toe. Dat geldt voor ongeveer 400 huishoudens.

ZVH heeft woningen in onder andere de Kleurenbuurt, Poelenburg, Zaandam-Zuid en Kogerveld. Sinds vorig jaar is een groter deel van de huizen qua prijs geschikt gemaakt voor verhuur aan mensen met de laagste inkomens. ‘Daardoor halen we op termijn minder huur op dan mogelijk is, maar dat hebben we er graag voor over. Verder gaan we de komende jaren 20 miljoen euro investeren in duurzaamheidsmaatregelen, zodat veel woningen energiezuiniger worden. Dat scheelt voor de huurders enorm in de woonlasten. Bij de gerenoveerde E-flat in Poelenburg hebben we dat al gedaan en in de Kleurenbuurt gaan we nu starten,’ aldus Van Dooren.

Aanpak Kleurenflats

ZVH gaat de komende jaren de kwaliteit van de Kleurenflats verbeteren. Het gaat om vier flats met in totaal 616 woningen: Indigo, Vermiljoen, Bergblauw en Pannerood. De Indigoflat is als eerste aan de beurt. In september begint de grootscheepse  aanpak van deze flat waar ZVH en de Bewonerscommissie het over eens zijn geworden. Per woning is twaalf dagen uitgetrokken. In die tijd komen er een nieuwe gevel, ramen, keuken, sanitair, voordeur en balkonhek. Ook worden de entrees en de buitenkant van de flat opgeknapt. De woningen gaan van energielabel F naar A.


Tijdens de huisbezoeken worden de bewoners nu verder geïnformeerd en voorbereid op de aanpak. Er kan straks ook een modelwoning worden bezocht.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen