Plastic straks in de grijze bak, op pad met het restafval

Foto:

Eind dit jaar moeten alle inwoners van Zaanstad de grijze rolcontainers gebruiken voor plastic, blik en de kartonnen verpakkingen van dranken en zuivel en het restafval naar ondergrondse containers gaan brengen. De gedachte hierachter is dat zo het restafval met de helft verminderd kan worden.

Het nieuwe inzamelsysteem waarbij gescheiden afval (ook wel ‘grondstof’ genoemd vanwege de recyclemogelijkheden) aan huis wordt opgehaald en de rest moet worden weggebracht is vorig jaar getest bij rond 3000 woningen in Krommenie, Wormerveer, Rooswijk en Zaandam Zuid. Daar waren de hoeveelheden gescheiden ingezameld afval ‘boven verwachting hoog’ – het restafval daalde in volume met liefst 38 procent. Bij sommige containers zetten bewoners er huisvuilzakken naast, wat irritatie opleverde bij omwonenden. Ook daar is echter iets op gevonden: Zaanstad zet ‘afvalcoaches’ in om burgers op het goede spoor te krijgen.

Volgens de gemeente zullen door het nieuwe systeem, dat nog door de raad moet worden goedgekeurd, de kosten van huisvuilinzameling in de toekomst minder hard oplopen dan met de huidige manier van werken. Des te minder restafval er wordt aangeboden, des te minder de kosten stijgen. Ook gunstig voor de portemonnee is dat het grofvuil straks gratis bij de milieustraat kan worden afgeleverd. De openingstijden van de milieustraten worden aangepast en er komt een nieuwe, publieksvriendelijke opzet van het afvaldepot in het zuiden van de stad. Bedrijven kunnen er dan niet langer terecht. En voor het ophalen van grofvuil aan huis gaan bewoners straks tien euro per 1,5 kubieke meter betalen.

Flatbewoners

Ook voor flatbewoners wordt het makkelijker gemaakt hun afval te scheiden. Op ‘logische plekken’ worden extra verzamelcontainers geplaatst waar afval gescheiden kan worden weggegooid. Op dit moment wordt een landelijk onderzoek uitgevoerd naar het scheiden van afval door flatbewoners. Afhankelijk van de resultaten daarvan het worden eventueel extra maatregelen in de omgeving genomen om flatbewoners te faciliteren.

In 2020 wil Zaanstad de 265 kilo restafval per persoon per jaar hebben verminderd tot minimaal de helft. Ons restafval gaat naar de verbrandingsinstallatie van HVC in Alkmaar, en mede door regelingen van het Rijk wordt dat verbranden steeds duurder. Minder verbranden betekent bovendien een minder grote aanslag op het milieu, omdat er minder CO2 vrijkomt. Een voorbeeld kan Almere zijn, dat in 2020 nog slechts 50 kilo per persoon per jaar wil zien. Die gemeente heeft ook een app ontwikkeld, waarmee meteen te zien is wat waar weggegooid moet worden.

Wat uit de proef in de vier Zaanse wijken wel is gebleken, is dat eens per vier weken de grijze bak met blik, plastic en verpakkingen ophalen niet ruim bemeten is. Veel gezinnen hadden hun rolcontainer al eerder vol.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen