Nog jaar kwijtschelding gemeentelijke heffingen ondernemers mogelijk

Foto: Pixabay

Ondanks de economische crisis hebben tussen 2014 en 2017 maar weinig ondernemers met geldproblemen gebruikgemaakt van de mogelijkheid om vrijstelling te vragen van de gemeentelijke afvalstoffenheffing, rioolheffing en de hondenbelasting voor de eerste hond.

De pilot die dat mogelijk maakte is op 1 januari van dit jaar geëindigd, maar de gemeente wil nog een jaar aan de proef vastplakken, omdat pas later dit jaar alle gegevens binnen zijn voor een gedegen evaluatie.

Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen was tot enkele jaren geleden alleen mogelijk voor particulieren met een uitkering en/of een klein inkomen uit loondienst. Sinds 1 april 2011 is de regeling verruimd zodat ook ‘kleine ondernemers’ er een beroep op kunnen doen: mensen die een bedrijf runnen of die zelfstandig een beroep uitoefenen. Kwijtschelding kan worden verleend wanneer iemand zijn belastingaanslag – of een deel daarvan – niet kan betalen.

Omdat de kwijtscheldingsregeling voor ondernemers aansluit bij de regeling van particulieren, geldt dezelfde vermogenstoets. De saldi van bank- en girorekeningen mogen op het moment van indiening van de aanvraag tot kwijtschelding niet meer bedragen dan het voor de aanvrager geldende normbedrag bijstandsuitkering, vermeerderd met de kosten van de huur en de zorgverzekering. Als vermogen wordt verder aangemerkt een auto, de overwaarde van een eigen woning en luxe goederen zoals caravans en boten.

Zaanstad had voor de driejarige proefperiode een ton uitgetrokken, maar wat de werkelijke kosten zijn geweest is dus nog onduidelijk. Voor het extra jaar wil het college nog eens 20.000 euro vrijmaken.

Overigens zijn er meer mogelijkheden voor ondernemers die tijdelijk te maken hebben met liquiditeitsproblemen. Zij kunnen ook proberen om een betalingsregeling overeen te komen, een crediteurenakkoord te sluiten, de schuldsanering in te gaan of vragen om toepassing van de hardheidsclausule waarmee bedragen buiten invordering worden gesteld. Of het faillissement aanvragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen