Beschermde vleermuis redt bomenrij langs Noordhollands Kanaal

Foto:

Onder de Beatrixbrug in Markenbinnen en boven het Noordhollands Kanaal bevinden zich vliegroutes voor vleermuizen en daarbij zit ook de beschermde dwergvleermuis, die bovendien graag in de bomenrij naast de N244a bivakkeert. Dat heeft gevolgen voor de herinrichting van het gebied.

Het plan was om zoveel mogelijk bomen langs de N244a, op de ringdijk van de Schermer, te kappen. Het landschap wordt er gekenmerkt door stolpboerderijen, trekvaarten en molens. De Schermer is een karakteristieke, open polder en om dat te benadrukken wilde de provincie op de Westdijk de bomenrij weghalen voor een onbelemmerd uitzicht over het kanaal en in de bocht van de Westdijk naar de Zuiddijk de meeste bosschages verwijderen.

Maar nu zijn de vleermuizen ontdekt. De zone van vijf kilometer met te kappen bomen wordt het hele jaar door gebruikt door de gewone dwergvleermuis, de meervleermuis en de ruige dwergvleermuis, en in mindere mate de laatvlieger en rosse vleermuis. Het is een belangrijk foerageergebied voor al deze soorten nachtdieren. De bomen bieden ook beschutting bij harde wind en zorgen voor een minimale lichtuitstraling op het kanaal op plekken waar lantaarnpalen staan.
Onder de Beatrixbrug door loopt een vliegroute van de meervleermuis, waarvan minimaal 54 dieren gebruikmaken. Ze vormt een belangrijke schakel op weg van de kraamkolonie naar het foerageergebied en weer terug. Een verstoring kan kwalijke gevolgen hebben voor de lokale – en mogelijk regionale – populatie.

Dubbelfunctie

Over het Noordhollands Kanaal loopt nog een vliegroute waarvan minimaal dertien meervleermuizen gebruikmaken. Onderweg maken ze ook gebruik van de oevers om voedsel te zoeken, waardoor deze route een dubbelfunctie heeft. De bomenrij is dus een essentieel onderdeel van het leefgebied. In principe betekent dit een kapverbod, tenzij kan worden aangetoond dat er een belang uit de Habitatrichtlijn wordt gediend en dat de kolonie vleermuizen ook met de landschappelijke ingreep in stand kan worden gehouden.

Dit alles op een rijtje zettend, heeft de provincie haar plan om de bomen de kappen uit het Beeldkwaliteitsplan Beatrixbrug gehaald. Het lijkt er dus op dat niet om een ontheffing van de Wet natuurbescherming (de vroegere Flora- en Faunawet) verzocht zal worden.

Voor de geplande vervanging van de brug in Markenbinnen betekent de aanwezigheid van de diertjes in elk geval dat extra verlichting over het water van de Tapsloot tussen maart en oktober voorkomen moet worden en dat de brug te allen tijde passeerbaar moet blijven voor vleermuizen. Die hebben een donkere doorvlieghoogte van minimaal anderhalve meter boven het wateroppervlak nodig.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen