Omwonenden Hembrug mogen ‘uitgebreid’ meepraten over ontwikkeling

Foto:

Er wordt een omgevingsplan opgesteld voor het Hembrugterrein en omgeving. In zo’n plan komt te staan wat in het gebied mogelijk en welke regels daarvoor gelden. Over evenementen, het bos, wonen en andere zaken. De gemeente wil weten hoe Zaankanters daarover denken en hoopt dat ze mee willen praten over de toekomst van het gebied.

Het Hembrugterrein is een bijzondere plek met een rijk cultuurhistorisch verleden en unieke kwaliteiten. Met bijna 60 rijks- en gemeentelijke monumenten heerst er nog altijd een wat mysterieuze sfeer. Middenin het gebied, waar tussen 1895 en 2003 in het diepste geheim munitie gemaakt en getest werd en waar overal bordjes met ‘Verboden toegang’ stonden, groeide een veelheid aan bomen en zeldzame planten ongestoord uit tot een oerbos.

Het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie en de gemeente Zaanstad willen het gebied ontwikkelen tot een gemengd gebied waar ruimte is om te wonen, te werken en te ontspannen met behoud van de beeldbepalende kenmerken als het landschap, de natuur, de structuur en de bebouwing. Vooruitlopend op de nieuwe Omgevingswet wordt voor het Hembrugterrein, de Havenstraat ten zuiden van de Den Uylbrug en de Hemkade ten oosten van de Provincialeweg een omgevingsplan opgesteld in plaats van een bestemmingsplan.

Een omgevingsplan is voor alle betrokken partijen een nieuwe en vernieuwende manier van ontwikkelen. Voor een omgevingsplan gelden andere regels dan voor bestemmingsplannen. Een daarvan is dat er ‘uitgebreide participatie met de direct belanghebbenden’ plaatsvindt. Dit betekent dat de gemeente het gesprek aangaat met de belangrijkste belanghebbenden en hun advies meeneemt bij de uiteindelijke uitwerking van het omgevingsplan.

De vraag die nu op tafel ligt is: wat vindt u? Moet de luchtkwaliteit van het Hembrugterrein onderzocht worden? Omwonenden leven in een gebied dat zwaar belast is: in de directe omgeving zijn industrieterreinen, er is vliegverkeer, vrachtverkeer en scheepvaart op de Zaan. Met de komst van woningen op het Hembrugterrein komen er mogelijk 1700 auto’s van bewoners bij. Er zijn evenementen op het terrein die ook verkeer aantrekken. Wat doet alle uitstoot bij elkaar met de luchtkwaliteit in de omgeving?

Wilt u meepraten, geef dan hier uw reactie. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen