Plannen voor kunstcentrum in voormalige kogelfabriek op Hembrugterrein

Foto: Google Street View

Investeringsmaatschappij Amerborgh uit Amsterdam wil een kunstcentrum opzetten in het Tetrixgebouw, de voormalige kogelfabriek, op het Hembrugterrein in Zaandam.

Amerborgh is zeker geen nieuwkomer op cultureel gebied, want het bezit ook de Rode Hoed, Felix Meritis, het Compagnietheater en De Nieuwe Liefde in Amsterdam. ‘We gaan ons niet beperken tot de beeldende kunst, maar willen ook ruimte bieden aan andere disciplines. Het moet een plek worden waar kunstenaars kunnen werken, maar hun werk ook kunnen tonen. En we willen het publiek natuurlijk mooie programma’s bieden, vergelijkbaar met wat we al doen in de stad,’ zegt Marcia Sookha van Amerborgh.

‘Direct aan de slag’

Al voor de verbouwing wil Amerborgh beginnen met de programmering. Het is de bedoeling dat deze zomer de eerste activiteiten plaatsvinden. Sookha: ‘Het mooie van een bestaand gebouw is dat je direct aan de slag kunt. Ondertussen zijn wij enorm benieuwd naar de partij die het terrein gaat kopen.’

Amerborgh ‘viel als een blok’ voor het pand, aldus Sookha. ‘Het is een stoer gebouw, met de volle lengte aan het water en ook nog dichtbij Amsterdam. De omgeving is ruig en dynamisch en de plek is bezaaid met monumenten.’

Schietbaan

Het is nog onduidelijk wat voor invulling de 200 meter lange kelder krijgt. Die ruimte werd vroeger als schietbaan gebruikt om munitie te testen.

Het Hembrugterrein werd eind negentiende eeuw aangelegd voor de wapen- en munitiefabrieken van de Artillerie Inrichting en is inmiddels door het Rijksvastgoedbedrijf te koop gezet. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er op het terrein zo’n duizend woningen worden gebouwd.

In het televisieprogramma ‘Onzichtbaar Nederland‘ werd onlangs aandacht aan de unieke locatie besteed.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen