Nieuwe aardgasvrije wijk in Zaanstad in de maak

Foto: Flickr

Zaanstad en 30 andere Nederlandse gemeenten hebben minstens één wijk geselecteerd die goede mogelijkheden biedt om aardgasvrij te worden.

Meestal gaat het om bestaande wijken, die nu nog aangesloten zijn op aardgas. Als u in één van de uitgekozen wijken woont, neemt de gemeente binnenkort contact op. Met de vraag of u wilt meedenken over de toekomst.

In Zaanstad zijn de wijk Waterrijk in Assendelft en de Westzanerpolder al aardgasvrij. Welke nieuwe wijken in aanmerking komen, is nog niet bekend. Het zal overigens waarschijnlijk nog enkele jaren duren voordat het aardgas écht wordt afgesloten in die volgende wijken. En daarna?

Er zijn verschillende manieren om een huis te verwarmen: via een aansluiting op een warmtenet; met elektrische of gecombineerde oplossingen, ook wel ‘hybride’ oplossingen genoemd; of door aardgas te vervangen door het duurzame biogas. Voor koken is inductie de meest logische oplossing.

De ‘Green Deal’ die minister Henk Kamp van Economische Zaken, netbeheerders, provincies en gemeenten hebben gesloten is de eerste concrete stap in de uitwerking van de Energieagenda, waarin het kabinet eind 2016 de route naar een CO2 -arme samenleving liet zien. De Green Deal wordt ondersteund door verschillende maatschappelijke organisaties en bedrijven, waaronder het HIER klimaatbureau.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen