Martin Bosma niet naar herdenking slavernijverleden

Foto: YouTube / Screenshot

Voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma gaat niet naar de nationale slavernijherdenking nu het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) de uitnodiging heeft ingetrokken. Voorzitter Linda Nooitmeer had vanochtend een gesprek met Bosma.

Voor Bosma komt geen vervanging voor de in Wormer geboren en opgegroeide voormalige journalist van onder andere De Zaanlander. NiNsee had daar wel op aangedrongen, maar het presidium – de gezamenlijke fractievoorzitters – heeft besloten om dat niet te doen. NiNsee had tijdens de herdenking op 1 juli graag een vertegenwoordiger vanuit de Tweede Kamer gezien, maar zag zich door de commotie die ontstond over de komst van de PVV-politicus genoodzaakt de uitnodiging in te trekken. ‘Het enige wat wij willen is dat de herdenking op 1 juli waardig, rustig en respectvol verloopt. De afgelopen dagen leek het erop dat dat niet het geval zou worden. Als deze intrekking er voor nodig is om dat wel te realiseren, dan doen we dat,’ aldus Nooitmeer.

Eerdere uitlatingen

Over de aanwezigheid van Bosma in het Oosterpark ontstond onrust vanwege diens uitlatingen in het verleden. ‘De Kamervoorzitter maakt een duidelijke scheiding tussen zijn rol nu en die van Kamerlid van de PVV. Die redenering snappen wij, maar tegelijkertijd is de onrust vanwege zijn komst heel erg duidelijk. Zijn uitspraken liggen nog vers in het geheugen.’ De organisatie hoorde vanuit de samenleving dat de herdenking het toneel zou worden van protest en wil dat kost wat kost voorkomen. Er zal wel een grote delegatie van het kabinet aanwezig zijn.

https://x.com/abdelkabenali/status/1802766363129270700

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen